niemowlę je posiłek z łyżeczki

Rozszerzanie diety niemowlaka – co może jeść kilkumiesięczne dziecko?

Z czasem samo mleko – czy to matki, czy modyfikowane – nie wystarcza. Jak rozszerzać dietę niemowlaka? Co może jeść malec? Jak stopniowo wprowadzać warzywa, owoce, mięso?

Dlaczego trzeba rozszerzać dziecku dietę?

Wiele kobiet, zwłaszcza tych, które karmią piersią, nie wie, kiedy warto zacząć i czy w ogóle konieczne jest wprowadzanie do diety malca innej żywności, gdy chętnie pije mleko i do syta. Prawda jest jednak taka, że wraz ze wzrostem pociechy rośnie jej zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, przede wszystkim na witaminy i składniki mineralne takie jak żelazo.

Właśnie dlatego samym mlekiem karmić powinno się minimum 4 miesiące, a najlepiej pół roku. Później trudno nim zaspokoić potrzeby maluszka. U półrocznego dziecka przewód pokarmowy dojrzewa, więc bez obaw może już trawić i wchłaniać produkty inne niż mleko. Dla dziecka próbowanie nowych pokarmów to też zdobywanie doświadczeń. Warto wiedzieć, że w pierwszym roku życia kształtują się preferencje smakowe, więc dziecko powinno spróbować jak najwięcej potraw i smaków, jak tylko się da. To w przyszłości przekłada się na nawyki żywieniowe.

więcej w temacie:  Jak zmienić dietę dziecka na zdrowszą?

W jakiej kolejności podawać dziecku nowości w diecie?

Oczywiście nie ma restrykcyjnych zasad. Kolejność, jaką należy zachować, to przede wszystkim rozpoczęcie od warzyw. Dlaczego? Ich smak jest mało wyrazisty, ale bardziej niż mleka. Dzieci polubią ich smak, jeśli wcześniej nie zaznają owoców. One są następne w kolejności. Po owocach wprowadza się mięso, produkty mleczne i na końcu zbożowe.

Warzywa w diecie niemowlaka

Pierwsze warzywa, które podać należy dziecku to ziemniak, marchewka, dynia. Najlepiej solo w postaci papki. Dlaczego? By obserwować reakcje dziecka. Po kilku dniach można wprowadzić następną nowość kulinarną. Z początku sprawdzają się musy, z czasem można podawać do rączki miękkie warzywa, by karmić metodą BLW.

Na początku jednak lepiej unikać warzyw, które wywołują wzdęcia: strączków, kapusty, cebuli i pora. Ostrożnie należy podejść do tych, które wywołują alergie, jak np. pomidory.

Rozszerzanie diety – owoce

Owoce warto zacząć podawać od jabłka. Zaczyna się od musów, soków, a następnie można wprowadzić owoce rozgniecione, w kawałkach. Warto wiedzieć, że niemowlęta nie powinny dostawać dziennie więcej niż 150 g soku owocowego lub przecieru. Wprowadzać owoce najlepiej od tych polskich. Cytrusy daje się na końcu. To samo tyczy się truskawek, które są uczulające. Świetnie dzieci trawią morele, brzoskwinie, banany.

więcej w temacie:  Jak zmienić dietę dziecka na zdrowszą?

Mięso w diecie niemowlaka

Oczywiście do diety dziecka trzeba też wprowadzić mięso. To źródło białka, żelaza, witamin z grupy B. Najlepiej, by mięso było gotowane, duszone lub pieczone. Smażone dopiero po 1. r.ż. Pierwszy w kolejności powinien być kurczak, indyk, królik. Z czasem można rozszerzyć dietę niemowlaka o wołowinę i cielęcinę. Mięsa nie dajemy dużo. To ma być około łyżeczka dziennie. Z czasem może być to nawet samodzielny posiłek. Od 7. miesiąca można podawać jajko i ryby.

Rozszerzanie diety niemowlaka o nabiał

Kolejnym produktem, który wprowadza się do diety dziecka, są produkty mleczne. Maluszkowi podać można jogurt naturalny, twarożek. Dania na bazie mleka krowiego dziecko może jeść, gdy skończy 11–12 miesięcy, chociaż lepiej „zwykłe mleko” wprowadzić dopiero koło 2. roku życia.

Produkty zbożowe dla niemowlaka

Produkty zbożowe, zwłaszcza glutenowe to dyskusyjny temat. Aktualnie uważa się, że ich wprowadzenia nie wolno opóźniać, warto zrobić to w 5 – 6 miesiącu. Na początek może to być pół łyżeczki kaszki glutenowej dziennie, dodanej do jedzenia. Z czasem dawkę można zwiększać.

więcej w temacie:  Jak zmienić dietę dziecka na zdrowszą?

Przyprawy dla niemowlaka

Nie można stosować w daniach dla maluchów soli, cukru, ostrych przypraw i środków wzmacniających smak. Dopóki dziecko ich nie pozna, wcale jego jedzenie nie będzie dla niego mdłe. Jeśli chce się polepszyć jego smak, można stosować zioła. Dodają aromatu i pozytywnie wpływają na trawienie, pobudzają apetyt i układ odpornościowy.