Domowe syropy na kaszel – jakie, czy działają?
Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonej podatności na infekcje, którym sprzyja wychłodzenie organizmu. Najczęściej doskwiera nam przeziębienie, podczas którego pojawia się męczący kaszel. Zanim sięgniemy po radykalne, farmaceutyczne metody warto rozpocząć leczenie tym co daje nam matka natura i spróbować domowych syropów na kaszel. Jak je zrobić i które są najskuteczniejsze?
- Skąd wiemy, że kaszel jest mokry czy suchy?
- Dlaczego warto postawić na domowe syropu na kaszel?
- Które domowe syropy na kaszel są najskuteczniejsze?
Skąd wiemy, że kaszel jest mokry czy suchy?
Kaszel jest naturalną reakcją organizmu, który w ten sposób oczyszcza drogi oddechowe z chorobotwórczych drobnoustrojów. Jednak kaszel kaszlowi nierówny i musimy wiedzieć, że jego rodzaj świadczy o schorzeniu. Suchy kaszel cechuje brak odkrztuszania wydzieliny, towarzyszy mu odczucie suchości i łaskotania w gardle. Pojawia się w pierwszych dniach infekcji i jest, zazwyczaj, bardzo męczący, kaszląc często mamy wrażenie głuchego dudnienia w górnych drogach oddechowych. Ma napadowy, gwałtowny charakter, najczęściej w nocy co uniemożliwia wypoczynek. Towarzyszy nam na początku przeziębienia, może też świadczyć o alergii, astmie czy zapaleniu oskrzeli.
Kaszel mokry pojawia się po kilku dniach od wystąpienia objawów infekcji. Sprzyja odkrztuszaniu, zalegającej wydzieliny, co usprawnia pozbywanie się z organizmu drobnoustrojów związanych z chorobą. Może pojawiać się przy poważnych schorzeniach jak np. obturacyjna choroba płuc.
Dlaczego warto postawić na domowe syropy na kaszel?
Kaszel, będący skutkiem przeziębienia, warto leczyć sposobami z naturalnej, domowej apteczki, ponieważ są to metody sprawdzone od pokoleń i skuteczne. Domowe syropy na kaszel należy stosować od razu po wystąpieniu objawów infekcji, co pozwoli je znacznie złagodzić. Naturalne składniki, które każdy z nas ma w swojej spiżarce nie tylko usprawnią powrót do zdrowia ale też wzmocnią naszą odporność. Takie syropy są łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie mniej obciążają naszą kieszeń niż produkty z apteki. Dzięki samodzielnie przygotowanym syropom mamy szansę uniknąć farmaceutycznej chemii.
Które domowe syropy na kaszel są najskuteczniejsze?
Dobór składników, z których zrobimy syrop jest uzależniony od tego z jakiego rodzaju kaszlem staramy się uporać. Na kaszel suchy warto zastosować:
Syrop z cebuli – przeznaczony zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do przygotowania potrzebne są dwie duże cebule, które należy drobno posiekać, następnie przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Jego działanie możemy wzmocnić posiekanym czosnkiem, a cukier zastąpić zdrowszym miodem. Przygotowaną miksturę trzeba przykryć i odstawić na kilka godzin, potem odcedzić i stosować kilka razy dziennie po jednej łyżeczce.
Syrop z sosny – trudniejsza w wykonaniu alternatywa dla cebulowego poprzednika, wymaga pędów sosny, które zasypuje się cukrem warstwami w słoiku. Na 1kg pędów przypada 1kg cukru. Słoik z zawartością należy odstawić na okres około sześciu tygodni, później spożywać dwa razy dziennie po jednej łyżce.
Kaszel mokry wymaga doboru innych składników i kiedy chcemy się z nim uporać najlepiej zastosować:
Syrop z marchwi, miodu i imbiru – ten skład usprawnia proces odkrztuszania wydzieliny. Do gotowanej w wodzie marchwi, w ilości około 0,5 kg, dodajemy dwie łyżeczki posiekanego imbiru. Następnie blendujemy i przelewamy wywar do słoika, kiedy wystygnie dodajemy do niego miód. Mieszankę pijemy trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
Syrop z goździków – w małym słoiczku umieszczamy 5 do 10 goździków, następnie lekko je zgniatamy i mieszamy z miodem. Odstawiamy na pół doby, wyjmujemy goździki i mieszamy miksturę. Nie należy spożywać syropu więcej niż raz dziennie.